12.4 C
Pec
E martë, 16 Prill, 2024

10 gjëra që s’dini mbi gënjeshtrat

Pavarësisht se pse themi një gënjeshtër, shkencëtarët besojnë se një gënjeshtër përbëhet nga dy pjesë: kur ne shtiremi, duhet të krijojmë gënjeshtra dhe madje ta fshehin të vërtetën. Prandaj, të jesh gënjeshtar kërkon një përpjekje të dyfishtë, që përkthehet në një aktivitet më të madh të trurit. E cila, për të thënë më saktë, do të shpjegonte pse njerëzit që gënjenin shpenzojnë më shumë kohë duke iu përgjigjur një pyetjeje. Ndërsa studime të tjera na zbulojnë se …

  1. Nuk mund ta kuptoni nëse dikush është i shtirur në sytë e tij

E çuditshme, por e vërtetë: sytë nuk mund të na tregojnë nëse bashkëbiseduesi ynë po gënjen ose nëse ai është i sinqertë. Këtë zbuloi psikologu Richard Ëiseman, Universiteti i Hertfordshire, duke analizuar sjelljen e njerëzve të sinqertë dhe gënjeshtarë: sipas tij nuk jemi në gjendje të njohim ata nga me sy (me nxënës të cilët ndryshojë drejtimin e shpejt) është e pamundur. Megjithatë, ka nga ata që e besojnë këtë, teknikat e profilistëve të policisë mund të dallojnë gënjeshtarë të demaskuar. A nuk e beson?

  1. Makina e së vërtetës nuk ekziston

Edhe pse disa gjykata amerikanë pranojnë rezultatet poligrafike si prova, shumë shkencëtarë kanë gjetur se ajo është relativisht e lehtë të luaj detektor gënjeshtër. Në thelb, poligrafike bën se stresi masë dhe ankthi nivelet, pas një pyetje, por jo të gjithë gënjeshtarët janë viktima, kur ata qëndrojnë. Në të vërtetë, për disa gënjeshtra krijon më pak stres të së vërtetës. Edhe imazhi i rezonancës magnetike (fMRI), i vënë në provë, nuk arriti të zbulojë gënjeshtra. Por ka një fakt: kur thoni gënjeshtra … hunda nuk shtrihet, por bëhet më e ngrohtë.

  1. Dy gënjeshtra në një ditë

Sipas një studimi nga psikologët e departamentit të komunikimit të universitetit të Miçiganit në 1000 qytetarëve amerikanë, njerëzit gënjejnë mesatarisht një deri dy herë në ditë.

  1. Kur gënjeni, ju mashtroni vetveten

Zoe Chance, Harvard Business School, ka kryer një eksperiment mbi 76 nxënës, duke i lejuar ata të mashtrojnë në një test të matematikës. Chance ka gjetur se gënjeshtarët jo vetëm mashtrojnë veten, por ata ishin kryesisht në dijeni të gënjeshtrave të tyre për të bindur veten për të kapërcyer edhe testin më të vështirë. Por nuk ishte kështu. Shtrirja ndaj vetes do të çojë njerëzit të mbivlerësojnë aftësitë e tyre. Nëse pyetja ju intrigon, ndoshta edhe ju doni të dini gënjeshtrat më të pabesueshme që janë shpikur nga sportistët e kapur me doping.

  1. Nën presion

Ne priremi për të treguar gënjeshtra sidomos kur ne jemi nën presion dhe ne nuk kemi kohë për të menduar për pasojat e sjelljes sonë. Sipas Shaul Shalvi, psikolog në Universitetin e Amsterdamit, “kur njerëzit veprojnë shpejt, ata do të  përpiqen të bëjnë gjithçka të mundshme për të pasur një fitim, edhe nëse ai i merr ato për gënjeshtër. Duke pasur më shumë kohë në vend të kësaj do të thotë se njerëzit janë më reflektivë dhe për të vlerësuar më mirë pasojat e një gënjeshtre”.

  1. Fëmijët gjithashtu gënjejnë

Kjo gënjeshtër është një sjellje e pashmangshme njerëzore, kjo është demonstruar nga një eksperiment i dy psikologëve kanadezë Angela Evans dhe Kang Lee, i cili u kërkoi një numër fëmijësh në mes dy dhe tre vjeçarë për të mos përdorur një lodër dhe jo duke e kërkuar këtë tek ata. E parashikueshme, 80% e vullnetarëve të vegjël kanë shkelur rendin. Por, kur psikologët i kanë pyetur ata nëse ata ishin bindur, edhe pse shumica e fëmijëve dy vjeçarë nuk rezistojnë për të rrëfyer, shumë nga ata kanë preferuar të gënjejë. Sipas dy psikologëve kjo dëshmon se ne fillojmë të gënjejmë shumë herët.

  1. Gënjeshtra dhe kreativiteti

Duke përdorur MRI, studiuesit gjetën se ata që gënjejnë shumë, kanë në mes 22 dhe 26% më shumë pjesë të bardhë në fushën paraballore të lëvores së trurit. Sipas studiuesve kjo do t’u jepte atyre më shumë inventivitet në gjetjen e arsyetimeve dhe shpikjen e tregimeve.

  1. A funksionon serumi i së vërtetës?

Pentothal natriumi, i njohur më mirë si serumi i së vërtetës, sipas psikologëve, nuk do të parandalonte njerëzit që të rezistonin nga gënjeshtra: mekanizmi i saj shkakton përkohësisht heqjen e filtrave mendore, dëshpëron sistemin nervor qendror. Kushdo që e merr atë fillon të flasë, duke vjellë një rrjedhje të pafundme informacioni … por në të cilën gjenden shumë gënjeshtra.

  1. Politikanët dhe gënjeshtrat

Në Perëndim mendojmë për Greqinë e lashtë si demokracia e parë e vërtetë, e madhe. Por edhe atëherë politikanët ishin gënjeshtarë. Një shembull është ai i Alcibiades, i famshëm për faktin se ka ndryshuar disa herë parti politike … dhe atdheun, për të marrë deri nga koha në kohë pjesë në Athinë dhe Spartë, gjatë Luftës së Peloponezit. Një “përmbysës” para kohe.

  1. Të gënjejmë në chat … ju mundeni të (por pak)

A keni takuar ndonjëherë dikë përmes një faqe takimesh? Nëse po, është e mundur që ta keni marrë parasysh se ai po ju thoshte disa gënjeshtra. Sipas Nicole Ellison i Universitetit të Miçiganit, ekzistojnë tri lloje të gënjeshtrave që ne jemi të gatshëm për të pranuar nga një i huaj i takuar në internet: Unë kam një paund ekstra ose disa centimetra më pak (por jo shumë), ai gënjeu për numrin e cigareve që pinte (ose rreth zakonit) dhe ka idealizuar veten / ose duke u mburrur mbi hobi-t dhe interesat që ai nuk ka gjithmonë. Por këto janë gënjeshtra të pranueshme për sa kohë që ato mbeten “të vogla”, përndryshe … asnjë takim i dytë

]]>
- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...