11.3 C
Pec
E diel, 3 Mars, 2024

Auditori i Përgjithshëm ka kryer 123 auditime – Spanca Janë zbatuar 49% e rekomandimeve të dhëna

Auditori i Përgjithshëm për vitin 2023 ka përfunduar 123 auditime në institucionet publike, duke përfshirë edhe ministrinë, komunat, dhe agjencitë e pavarura dhe ndërmarrjet publike, ka konfirmuar Vlora Spanca, auditore e përgjithshme.

Ajo gjithashtu tha se kanë realizuar edhe 15 raporte të performancës, duke dhënë 900 rekomandime.

“Vitin 2023 e kemi përmbyllur më 123 auditime të cilat kanë përfshirë të gjitha institucionet publike, këtu përfshihen ministrit komunat dhe agjencitë e pavarura, si dhe ndërmarrjet publike, përveç auditimeve të detyrueshme të rregullsisë të cilat i kryejmë më baza vjetore, ne kemi kryer edhe auditime të performacës që vitin 2023 e kemi përmbyllur më 15 raporte të auditimit të perfomancës në fusha me interes publik, për këto raporte kemi dhënë 900 rekomandime prej tyre janë diku 195 rekomandime që kanë rezultuar vetëm nga auditimet e përfomancës”.

Spanca, tha se rezultatet e auditmit tregojnë mangësi në prokurorimin publik lokal dhe sfida në disa ministri si ajo e Infrastrukturës, Arsimit dhe Kulturës. Sipas saj, fusha e prokurorimit publik mbetet kritike, me rreth 198 gjetje në institucionet publike.

“Në bazë të rezultateve të auditimit ne kemi parë që mangësitë ato që përsëriten nga viti në vit, janë pothuajse në fushën e prokurimit publik në nivelin lokal, ka edhe ministri të cilat mirën dhe kanë një buxhet të ndarë për investimet kapitale dhe mallrat dhe shërbime të cilat procedohen nga prokurimi publik, janë edhe ministria e infrastrukturës, ministria e arsimit, ministria e kulturës rinisë dhe sportit, të cilat në fushën e prokurorimit publik kanë ende manksi, fusha e prokurorimit publik vazhdon të mbetët si një prej fushave më kritike, diku 198 gjetje të cilat kanë rezultuar nga auditimi që e kemi kryer në të gjitha institucionet publike”.

Ndër të tjera ajo tha se zbatueshmëria e rekomandimeve edhe pse ka rezultuar me një progres të lehtë, që do të thotë se janë realizuar 49% e rekomandimeve.

Ndërkaq ajo shtoi se nëse krahasojmë nivelin qendror më atë lokal, niveli lokal mbetet një prej institucioneve që zbatushmërin e rekomandimeve e ka në nivel të ulët.

“Zatushmëria e rekomandimeve edhe pse ka rezultuar një progres i lehtë në zbatimit e rekomandimeve nga viti në vit, nëse marrim parasysh një vite paraprak është një ulje prej 1%, në total është 49% zbatushmëria e rekomandimeve të cilat i kemi dhënë, nëse e krahasojmë nivelin qendror më atë lokal, niveli lokal mbetet një prej institucioneve që zbatushmërin e rekomandimeve e kanë në nivelin më të ulët”./Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...