21 C
Pec
E mërkurë, 22 Maj, 2024

Demenca ka shumë fytyra

Demenca ka shumë fytyra, shumë mënyra për të na mësuar se sa e tmerrshme është harresa. Edhe pse tradicionalisht demenca më e njohur është çmenduria e tipit Alzheimer, nuk është e vetmja që ekziston, megjithëse është më e zakonshme.

Për më tepër, në kundërshtim me besimin popullor, jo të gjitha demencat janë të pakthyeshme. Disa, nëse identifikohet shkaku i tyre, mund të trajtohen dhe madje të korrigjohen, si: demenca për shkak të mungesës së B12, demenca e shkaktuar nga vaskuliti, hipotiroidizmi ose hidrocefalusi, ndër të tjera.

Aktualisht, përfshihen brenda në DSM-5 brenda Çrregullimeve Neurokognitive, së bashku me Delirium, Çrregullime Amnestike dhe Çrregullime të tjera Neurokognitive. Këto çrregullime janë ato në të cilat humbja ose dëmtimi konjitiv nuk ka qenë i pranishëm që nga lindja ose fëmijëria e hershme dhe, për rrjedhojë, ka një rënie, të dukshme nëse krahasojmë nivelin aktual të performancës me një nivel të mëparshëm.

Demenca e Alzheimerit

Ai përbëhet nga një sëmundje degjenerative e trurit, shkaqet e së cilës janë të panjohura. Fillimi i tij është zakonisht gradual dhe nënkupton një përkeqësim të vazhdueshëm, të ngadaltë dhe progresiv, me një kohëzgjatje mesatare 8-10 vjet. Aktualisht kjo sëmundje nuk ka shërim. Mund të dallohen tre faza:

Faza fillestare (afërsisht 2-4 vjet):

Fillimi i tij është përgjithësisht i papritur, dhe karakteristika kryesore është një përkeqësim i kujtesës së fundit (që është pjesa e kujtesës që i referohet asaj që po ndodh në momentin e tanishëm, domethënë do të keni vështirësi në kujtimin e detyrave të përditshme dhe mësimit).

Në gjuhë, humbja e pasurisë së fjalorit është e zakonshme, sepse ajo ka vështirësi në gjetjen e fjalëve (anomia) të cilat përpiqet t’i zgjidhë duke përdorur rrethanorë (drejtime në të njëjtën temë) dhe parafraza (të cilat konsistojnë në zëvendësimin e një fjale me një tjetër në një kontekst i ngjashëm).

Mund të shfaqen edhe ndryshime të personalitetit , të tilla si apatia (që është përtacia ose mungesa e interesit për gjërat), acarimi, agresiviteti, ngurtësia (paaftësia për ta bërë të menduarit më fleksibël, domethënë, ata bëhen të fiksuar pas një ideje dhe sado që arsyetojnë. me të), ai kjo ide nuk ndryshon), etj.

Mund të shfaqen ndryshime afektive, të tilla si ankthi ose depresioni, të shkaktuara sepse ndonjëherë ata janë të vetëdijshëm për fillimin e sëmundjes, veçanërisht sepse vërejnë probleme me kujtesën. Në këtë kohë, pacientët me demencë dhe familjet e tyre duhet të kërkojnë përshtatje me jetën e re që i pret: një sfidë që përfshin stres dhe në të njëjtën kohë shumë dhimbje.

Faza e dytë (afërsisht 3-5 vjet):

Përkeqësimi intelektual vazhdon, me shfaqjen e sindromës afazo-aprakso-agnostike (e cila konsiston në harresën e shpeshtë, vështirësinë në kryerjen e detyrave të thjeshta si veshja apo krehja, me mbikëqyrje të nevojshme dhe vështirësi në njohjen e anëtarëve dhe objekteve të familjes).

Shfaqet gjithashtu amnezia retrograde, domethënë një paaftësi për të kujtuar ngjarje nga e kaluara që ata zakonisht përpiqen t’i fshehin duke përdorur konfabulimin (që konsiston në shpikjen e ngjarjeve që nuk kanë ndodhur për të mbushur ato hapësira boshe në kujtesën e tyre, por ato e bëjnë këtë pa qëllimi për të gënjyer).

Aftësia për të gjykuar përkeqësohet (d.m.th., ata bëhen më impulsivë dhe nuk e dallojnë më të mirën nga e keqja ose atë që duhet të jetë një sjellje që duhet bërë privatisht dhe jo në publik, etj.), dhe të menduarit abstrakt gjithashtu përkeqësohet pamundësia për të zgjidhur problemet dhe për të planifikuar detyrat.

Pjesa tjetër e simptomave përkeqësohet dhe mund të shfaqen simptoma psikotike (halucinacione të tilla si duke thënë se ai ka qenë me nënën e tij, për shembull, kur ajo në përgjithësi ka vdekur për një kohë të gjatë; ose deluzione të tilla si duke thënë se gjërat e tij janë vjedhur kur ai vetë i ka humbur ato).

Në këtë fazë ai nuk di më të orientohet as në kohë (kohë, ditë, muaj apo vit në të cilin ndodhet), as në hapësirë (vendi ku jeton, dhoma të ndryshme në shtëpi etj.). Pacienti me demencë Alzheimer në këtë pikë nuk është në gjendje të mbijetojë pa mbikëqyrje edhe nëse mund të mbrohet në aktivitetet e përditshme.

Faza e tretë (kohëzgjatja e ndryshueshme):

Në këtë fazë, ai nuk e njeh veten në pasqyrë, sepse beson se është më i ri se ajo që sheh në reflektim, as nuk njeh njerëzit më të afërt. Gjuha e tij ngadalësohet, duke arritur gradualisht në memecë.

Ndodhin shqetësime serioze të ecjes (karakteristike është ecja me hapa të vegjël dhe lëkundjet), të cilat mund të çojnë në rrëzime, dhe duke përfunduar me apraksi të ecjes (paaftësia për të ecur sepse nuk di ta bëjë këtë). Në këtë fazë pacienti do të ketë nevojë për ndihmë për të kryer praktikisht të gjitha aktivitetet dhe zakonisht përfundon me qëndrimin e tij në shtrat.

Demenca e trupit Lewy

Demenca Lewy Body është një nga më të vështirat për t’u dalluar, përveçse është një nga të fundit që është zbuluar. Kjo për shkak se ajo ka simptoma të përbashkëta me Demencën e Alzheimerit dhe Demencën e Parkinsonit dhe për këtë arsye diagnoza e saj shpesh ngatërrohet me të dyja, megjithëse aktualisht konsiderohet si lloji i dytë më i zakonshëm.

Prandaj, simptomat kryesore të tij janë:

Sindroma Afaso-apraxo-agnosike: karakteristikë e Alzheimerit, e cila konsiston në harresën e shpeshtë, vështirësi në kryerjen e detyrave të thjeshta dhe vështirësi në njohjen e anëtarëve të familjes ose objekteve. Në këtë rast karakterizohet nga ndryshime të theksuara në vëmendje dhe vigjilencë.

Halucinacione vizuale komplekse të përsëritura, gjithashtu halucinacione dëgjimore dhe deluzione. Simptomat e çrregullimit të sjelljes së gjumit REM (i cili mund të jetë një manifestim shumë i hershëm) janë të zakonshme, si dhe halucinacionet në modalitete të tjera shqisore, depresioni dhe deluzionet.

Simptomat e parkinsonit: si në sëmundjen e Parkinsonit, të cilat përfshijnë dridhje dhe ngurtësi të ekstremiteteve.

Parkinsonizmi spontan duhet të fillojë pas fillimit të rënies njohëse dhe deficite të mëdha neurokognitive vërehen të paktën 1 vit përpara simptomave motorike. Duhet të dallohet gjithashtu nga simptomat ekstrapiramidale të shkaktuara nga neuroleptikët – simptoma motorike për shkak të ilaçeve të përdorura për halucinacione dhe deluzione – pasi deri në 50% e individëve me NCD me trupa Lewy kanë ndjeshmëri të konsiderueshme ndaj këtyre barnave.

Ata shpesh vuajnë nga rënia dhe sinkopa e përsëritur,  të cilat janë humbje të përkohshme të vetëdijes, të shoqëruara nga një paralizë momentale e lëvizjeve të zemrës dhe të frymëmarrjes dhe janë për shkak të mungesës së furnizimit me gjak në tru, si dhe episodeve kalimtare të humbjes së vetëdijes së pashpjegueshme ndërgjegje.

Demenca vaskulare

Demenca vaskulare shkaktohet nga një seri goditjesh të vogla  (sulme në tru) për një periudhë të gjatë kohore . Këto aksidente vaskulare janë bllokime ose ndërprerje të rrjedhjes së gjakut në një pjesë të trurit, duke prodhuar vdekjen e neuroneve në pjesën e prekur. Për këtë arsye, karakterizohet nga një përkeqësim i hapave, simptomat e të cilave janë të vështira për t’u parashikuar, pasi ato varen nga zona e prekur e trurit . Edhe kështu, në fillim karakterizohet nga harresa e shpeshtë, probleme orientimi dhe ndoshta ndryshime të personalitetit apo vështirësi gjuhësore

Demenca e Parkinsonit

Demenca e Parkinsonit duhet të dallohet nga sëmundja e Parkinsonit . Sëmundja e Parkinsonit karakterizohet nga dridhje në duar, krahë, këmbë, nofulla dhe fytyrë, ngurtësi në krahë, këmbë dhe trung, ngadalësim në lëvizje dhe probleme me ekuilibrin dhe koordinimin. Ky lloj demence karakterizohet nga dridhjet tipike të sëmundjes së Parkinsonit së bashku me ngadalësimin kognitiv të funksioneve më të larta dhe ndryshimet emocionale. ndryshimet emocionale shumë të rëndësishme, dhe është tipike të zbulohet një çrregullim i rëndë depresiv tek këta pacientë.

Ai ndryshon nga të mëparshmet në atë që sindroma afaso-apraxo-agnostike nuk shfaqet si në Alzheimer dhe në atë që halucinacionet dhe deluzione nuk janë aq të theksuara apo të zakonshme sa në Dementinë Lewy Body. Megjithatë, duke theksuar ngadalësinë njohëse dhe dridhjet e trupit.

Në këtë artikull kam përshkruar demencët më të zakonshme të pakthyeshme , por të tjera janë gjithashtu të njohura si çmenduritë Frontotemporale – më e zakonshme e këtij lloji është Demenca e Pick-it -, Sëmundja e Huntingtonit, çmenduria për shkak të HIV-it, çmenduria e shkaktuar nga Prions, ndër të tjera./Njeshi&Psikologjia/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...