27.8 C
Pec
E martë, 18 Qershor, 2024

FMN parasheh rritje ekonomike prej 3.8 për qind në Kosovë për 2024

Bordi Ekzekutiv i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) më 31 maj ka përfunduar shqyrtimin e dytë të programeve Stand-By Arrangement (SBA) dhe Resilience and Sustainability Facility (RSF), ku vlerësohet se aktiviteti ekonomik i Kosovës vazhdon të zgjerohet me ritme të fuqishme, pavarësisht sfidave nga mjedisi i jashtëm, ndërsa thuhet se inflacioni ka rënë ndjeshëm.

Sipas FMN-së, ekonomia e Kosovës po vazhdon të performojë mirë, përkundër një mjedisi sfidues.

Për vitin 2024, FMN parasheh rritje ekonomike prej 3.8 për qind, ndërsa në 2023 ishte 3.3 për qind. Poashtu, vlerësohet se inflacioni është ngadalësuar, duke arritur në 2 për qind nga viti në vit në këtë tre mujor të parë të këtij viti.

“GDP reale, rritja u moderua në 3.3 për qind në vitin 2023 mes kërkesës së jashtme të frenuar dhe parashikohet të përshpejtohen në 3.8 për qind në vitin 2024, e nxitur nga kërkesa e brendshme. Inflacioni është ngadalësuar ndjeshëm, duke arritur në 2 për qind nga viti në vit në tremujorin e parë të 2024. Politikat fiskale kanë mbetur në vend, me një deficit të përgjithshëm fiskal prej 0.2 për qind të PBB-së në vitin 2023, duke reflektuar të fortë mbledhjen e taksave. Deficiti i përgjithshëm parashikohet të zgjerohet në rreth 1½ për qind të PBB-së në vitin 2024, me shpenzime më të larta për investime dhe grante më të ulëta. Sistemi bankar mbetet likuid, mirë të kapitalizuara dhe fitimprurëse, me një nivel të ulët të kredive me probleme dhe mbulim të gjerë të dispozitat”, thuhet në raportin e rishikimit të publikuar nga FMN.

Poashtu, FMN ka vlerësuar miratimin nga ana e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës të Rregullores së re për Operacionet me Para të Gatshme si të rëndësishme për përmirësimin e sistemit të pagesave, fuqizimin e kontrollit mbi qarkullimin e valutës, luftimin e parave të falsifikuara dhe parandalimin e pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit.

Tutje në këtë raport thuhet se, rregullorja në fjalë rregullon përdorimin e euros si valutë e vetme ligjore për pagesa, ndalon funksionimin e institucioneve financiare të pa-licencuara dhe dekurajon transaksionet e mëdha me para të gatshme duke ndaluar riciklimin e bankënotave prej 500 euro. Këto masa kanë kontribuar në një mjedis financiar më të shëndetshëm, më të sigurt dhe më transparent, pavarësisht nga sfidat dhe efektet anësore./Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...