17.7 C
Pec
E hënë, 25 Shtator, 2023

Gazetari serb: Dihet kush janë dhe kush nuk janë vrasësit në kafenenë “Panda”

Rihapja edhe ballafaqimi i fakteve të rastit Panda në Pejë, ka ngjallë polemika të shumta në Serbi. Këtë herë mes dy gazetarëve serb Rade Radovanoviq dhe Jelena Tasiq.

Gazetari i parë, Rade po thotë se kolegia e tij Jelena po shtrembëron fakte për rastin Panda.

Sipas tij ajo është një nacionaliste e pastër serbe dhe fabrikuese e gënjeshtrës për rastin pas së ciliit vuajtën shumë kosovarë nga Peja.

Radovanoviq ka prezantuar fakte të cilat sipas tij janë shtrembëruar nga Jelena Tasiq.

Ky është reagimi i tij:

Nuk e kam ëndërruar kurrë që me tekstin tim Fshehja e së vërtetës për një krim në “Panda” është krim (botimi i fundjavës i Danas), do të frymëzoja Jelena Tasiqin të “krijojë” një histori tjetër për një krim në Pejë të 25 viteve më parë, këtë herë nën titullin heshtja Vuçiq fsheh tradhtinë për Kosovën (Danas, 4 shtator 2023).

Duke u nisur nga një lloj deklarate e lëvizjes së supozuar serbe “Atdheu”, Tasiq, si në tekstin e saj të mëparshëm të së enjtes, paraqet një sërë falsitetesh për shqiptarët e arrestuar nga serbët në dhjetor 1998 me qëllimin e vetëm për t’u torturuar dhe dënuar si ” autorë të krimeve” në një kafene “Panda” në Pejë.

“Për krimin në “Panda” në vitin 1998”, pohon Jelena në fund të shkrimit të saj, “dyshohet një grup shqiptarësh vendas të Kosovës”.

Ndonëse, pas arrestimit të tyre, Nikolla Shainoviq, nënkryetar i atëhershëm i Qeverisë Federale të RFJ-së në krye të Kosovës, pohoi se rasti “Panda” ishte zbardhur, përfshirja e tyre në këtë krim nuk u vërtetua, ata më vonë u liruan dhe disa burime pohojnë se kanë marrë gjoba dhe një vit burgim.

Me vetëm dy fjali, më shumë se katër, disa të pavërteta, disa insinuata që shpjegojnë gjallërisht qëllimin e keq të autorit, sepse…

– Tridhjetë e katër shqiptarë nga Peja nuk janë dyshuar asnjëherë, por janë torturuar me ditë të tëra për t’i detyruar të rrëfejnë se i kanë vrarë djemtë në “Panda”…

– Nikolla Shainoviq, i njohur ndryshe si Shaja Paton, i dënuar për krime lufte, është kompetent vetëm që Tasiqi të japë kualifikime për krimin në “Panda”;

– Epo, që ajo të shquhej me përfundimin e saj se “përfshirja e tyre (shqiptarëve) në këtë krim nuk është provuar…”

– dhe gënjeshtrën e ndyrë se shqiptarët “u liruan më vonë…”

Nëse do të kujdesej të paktën pak për të vërtetën elementare, dhe jo për provat nacionaliste, Jelena mund të kishte lexuar në tekstin tim se shqiptarët ishin në burg në Pejë deri në fund të bombardimeve në qershor 1999, pas së cilës ata nuk u “liruan”, por u transferua në burgjet e Leskovcit dhe Zajeçarit.

Vetëm pas kësaj kundër tyre është ngritur aktakuzë, në të cilën as nuk përmendet krimi në “Panda”, por shqiptarët akuzohen pa kuptim për sulmet e UÇK-së në fshatrat Ratisht dhe Prilep.

Pika kryesore e kësaj trazire ishte dënimi i shqiptarëve me nga një vit “për shoqërim për qëllime të veprimtarisë armiqësore”.

E tmerrshme dhe e turpshme, por më se e mjaftueshme për Tasiqin për insinuatën përfundimtare se, duke mu referuar mua dhe tekstit tim, “disa burime pohojnë se kanë marrë gjoba dhe një vit burg për arsye të tjera”.

Duke ditur për prirjet “patriotike” pro-serbe të Jelenës, për shkak të të cilave ajo dhe patriotë e besimtarë të ngjashëm vazhdojnë të nënkuptojnë se shqiptarët janë autorë të krimeve në “Panda” dhe grabitës të “tokës së shenjtë serbe”, e vetmja gjë që ka mbetur për shkak të viktimave në Panda, që për hir të së vërtetës – më lejoni t’ju kujtoj fjalët e patriarkut të saj Pavle: Të bëhemi njerëz, nëse jemi edhe ne serbë! /Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...