18.8 C
Pec
E enjte, 23 Maj, 2024

Studim / Hapësira e gjelbër e banimit ndikon në shëndetin mendor të fëmijërisë

Një studim i fundit i publikuar në JAMA Network Open heton marrëdhënien midis hapësirës së gjelbër të banimit dhe simptomave të jashtme dhe të brendshme tek fëmijët. I kryer në Shtetet e Bashkuara, studimi synon të identifikojë faktorët e mundshëm që mund të zbusin rreziqet që lidhen me çrregullimet e shëndetit mendor të fëmijërisë.

Sipas studimit, deri në 40% e fëmijëve në SHBA mund të plotësojnë kriteret për çrregullime mendore deri në moshën madhore, me një prevalencë të shtuar të simptomave të jashtme (p.sh., thyerja e rregullave dhe agresioni) dhe e brendshme (p.sh., depresioni dhe ankthi).

Studiuesit sugjerojnë se faktorët mjedisorë, si hapësirat e gjelbra si parqet dhe pyjet, mund të ofrojnë mundësi për të lehtësuar faktorët stresues dhe për të rritur mirëqenien emocionale te fëmijët.

Studimi, duke shfrytëzuar të dhënat nga ndikimet mjedisore në rezultatet e shëndetit të fëmijëve (ECHO), vlerësoi mbi 2,000 fëmijë të moshës 2 deri në 11 vjeç. Studiuesit analizuan lidhjen midis hapësirës së gjelbër të banimit, të matur duke përdorur indeksin e bimësisë së diferencës së normalizuar (NDVI) dhe eksternalizimin dhe simptomat e brendshme. Ata gjetën një korrelacion negativ midis hapësirës së gjelbër dhe këtyre simptomave në fëmijërinë e hershme, me NDVI më të lartë të lidhur me rezultate më të ulëta të simptomave.

Megjithatë, studimi nuk gjeti lidhje të rëndësishme midis hapësirës së gjelbër dhe simptomave në fëmijërinë e mesme. Për më tepër, nuk kishte asnjë dëshmi të ndryshimit në këto shoqata bazuar në faktorë të tillë si gjinia e fëmijës ose cenueshmëria e statusit socio-ekonomik të lagjes.

Përfitimi i Hapësirës së Gjelbër në Shëndetin Mendor të Fëmijërisë

Këto gjetje nxjerrin në pah përfitimet e mundshme të hapësirës së gjelbër në zbutjen e simptomave të shëndetit mendor të fëmijërisë së hershme. Ndërsa kërkime të mëtejshme nevojiten për të kuptuar mekanizmat që qëndrojnë në themel të këtyre shoqatave, studimi nënvizon rëndësinë e përfshirjes së hapësirave të gjelbra në planifikimin urban dhe promovimin e aksesit në natyrë për mirëqenien e fëmijëve.

Duke njohur rolin e hapësirave të gjelbra në mbështetjen e shëndetit mendor, politikëbërësit dhe planifikuesit urban mund të punojnë drejt krijimit të mjediseve që nxisin rezultate pozitive të shëndetit mendor për fëmijët./Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...