0.3 C
Pec
E hënë, 4 Dhjetor, 2023

Haxhiu kërkon nga BE-ja ta vlerësojë përparimin në sundimin e ligjit dhe aplikimin për anëtarësim në union

Programi i Bashkimit Evropian (BE) për Sektorin e Drejtësisë në Kosovë të hënën e ka mbajtur takimin e dymbëdhjetë të Komitetit Drejtues, Ky projekt është i financuar nga BE-ja dhe synon reformimin e sistemit të drejtësisë në Kosovë në përputhje me standardet evropiane.

Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, tha se falë këtij projekti të BE-së zbatimi i ligjeve është në nivelin e duhur dhe se në këtë drejtim kanë ndihmuar edhe trajnimet për prokurorët e gjyqtarët.

Sipas saj, Kosova ka bërë përparim në sundimin e ligjit dhe se këtë duhet që të vlerësojë BE-ja, madje ka kërkuar që të merret parasysh edhe aplikimi për në union.

“Tri vjet pas këtij projekti ne kemi zbatim të ligjit dhe kemi zbatim të rregullave më të mira dhe më të sakta. Falë këtij projekti korniza ligjore është tani më e mirë. Trajnimi për gjyqtarët e prokurorët nga ky projekt është një hap i rëndësishëm për neve si shtet dhe për të gjithë sistemin e drejtësisë”.“Nga këto trajnime dhe këta ekspertë nga BE-ja kemi mësuar shumë në sektorin e drejtësisë, por edhe në sundim të ligjit. Kemi rritur zbatimin e ligjeve dhe kjo është vërejtur edhe nga Bashkimi Evropian, presim që këto të i shoh unioni dhe ta vlerësojë Kosovën dhe aplikimin e saj për anëtarësim në BE”.

Ambasadori gjerman Jorn Rohde, tha se fuqizimi i sundimit të ligjit është qenësore për anëtarësim në BE. Madje për këtë garantoni mbështetjen e shtetit të tij, raporton EO.“Ky projekt është një projekt i rëndësishëm për të gjithë në. Fuqizimi i sundimit të ligjit është qenësore për demokraci, por edhe në anëtarësim në BE. Gjermania mbetet gjithmonë në përkrahje me shtetin e Kosovës dhe përfundimin e kornizës ligjore”.Ky projekt ka ndihmuar institucionet në konsolidimin e kornizës ligjore dhe institucionale për të forcuar pavarësinë, paanshmërinë, llogaridhënien, profesionalizmin, cilësinë, efikasitetin dhe transparencën e gjyqësorit, përmirësimin e qasjes në drejtësi të qytetarëve e sidomos të grave edhe grupeve të margjinalizuara./Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...