4.1 C
Pec
E mërkurë, 29 Nëntor, 2023

Hiperaktiviteti: Sjellja që fsheh një formë depresioni

Nëse takojmë një person euforik, energjik dhe dinamik, automatikisht mendojmë se ai është i lumtur; po sikur të ishte një maskë që fsheh një formë depresioni?

Hiperaktiviteti dhe depresioni: dy anët e së njëjtës monedhë

Njerëzit që vuajnë prej saj duken gjithmonë të gëzuar, të shoqërueshëm , të rastësishëm , shumë të angazhuar në aktivitetet që ndjekin, plot entuziazëm dhe gëzim (në dukje) për të jetuar. Ndonjëherë ata kanë plane madhështore, mendim të shpejtë, indiferencë ndaj nevojave normale fiziologjike si ushqimi dhe gjumi, pa rezultuar në faza maniake tipike të çrregullimit bipolar: për këtë arsye mund të ketë konfuzion me këtë patologji të ndryshme, e cila megjithatë karakterizohet nga një kohë e gjatë.

Sëmundja e fshehur pas euforisë

Të jetosh “në mënyrë të rrezikshme” është një test i mirë lakmus i natyrës së vërtetë të hiperaktivitetit , duke zbuluar një tërheqje drejt vdekjes që karakterizon edhe format më të rënda të depresionit. Prandaj, thelbi i thellë i hiperaktivëve është në depresion, por të gjitha aspektet e veçanta të depresionit maskohen dhe neutralizohen me kujdes nga përdorimi i mekanizmit mbrojtës të mohimit, përmes të cilit mohohen ose shmangen në mënyrë të pandërgjegjshme të gjitha aspektet e pakëndshme dhe të dhimbshme të realitetit .

Nuk mund të shpëtosh gjithmonë nga vetja

Prandaj, kjo mënyrë jetese në lëvizje të vazhdueshme fsheh një shqetësim të thellë nga i cili shpëtojnë këta njerëz: të ndalesh, në fakt, do të nënkuptonte zhvendosje të shikimit nga brenda dhe përballje me ndjenjat e dhimbshme. Dy dukuritë në dukje të kundërta të hiperaktivitetit dhe depresionit në fakt rezultojnë të jenë anët e së njëjtës medalje; kur mbrojtja e mohimit dështon, depresioni del në sipërfaqe.

Hiperaktive? Zbuloni nëse jeni në rrezik për depresion

Hiperaktiviteti njihet nga furia, nga mungesa e frenave, nga “duhet” të jetosh gjithmonë me një mijë milje në orë . Një e dhënë e mirë është pikërisht acarimi i çdo aktiviteti: ata që fshehin depresionin duhet ta bëjnë këtë vazhdimisht, janë të tmerruar se mos e zbulojnë të tjerët dhe shpesh, në mënyrë të pavetëdijshme, nuk ia pranojnë as vetes. Rrjedhimisht, ai është i prirur të tejkalojë gjithmonë, në çdo rrethanë. Për këtë arsye, kur një ngjarje si një aksident e detyron atë të ndalojë, depresioni është afër : ndoshta i detyruar të futet në një shtrat spitali, personi hiperaktiv nuk mund të shpëtojë më dhe ulja drastike e humorit i vjen menjëherë ./Njeshi&Revistapsikologji/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...