13.1 C
Pec
E mërkurë, 17 Prill, 2024

Ibrahimi: Qeveria të mos ua marrë komunave paratë e të hyrave vetjake

Qeveria e Kosovës në projektligjin për buxhet, i cili ka kaluar në lexim të parë në Kuvendin e Kosovës, ka paraparë që mjetet e pashpenzuara të komunave t’i kthehen në buxhetin e shtetit.

Por, në Asociacionin e Komunave të Kosovës, shpresojnë që niveli qendror nuk do t’ua marrë komunave mjetet nga të hyrat vetjake sepse me këtë veprim, sipas Asociacionit, do të shkelë ligjin për menaxhimin e financave publike, atë për financa lokale por edhe Kartën Evropiane mbi vetëqeverisje lokale.

Sazan Ibrahimi nga AKK-ja, deklaroi se përkundër sfidave, bllokadave dhe problemeve që komunat janë ballafaquar këtë vit me fajin e nivelit qendror, ato deri në fund të vitit do t’i shpenzojnë mbi 50% të mjeteve për investime kapitale që siç u shpreh ai, si përqindje është më mirë se sa që niveli qendror ka shpenzuar për investime kapitale.

“Shpresojmë që niveli qendror për fajin e vet nuk do ia marrë komunave mjetet nga të hyrat vetanake sepse me këtë veprim do shkelë ligjin për menaxhimin e financave publike atë për financa lokale por edhe me të dy këmbët do shkelë mbi kartën evropiane mbi vetëqeverisje lokale”, ka thënë ai.

Përndryshe, Kuvendi i Kosovës ka miratuar në parim buxhetin e Kosovës prej 3 miliardë e 212 milionë euro për vitin 2023, ku 660 milionë i dedikohen qeverisjes lokale dhe komunave, me një rritje për rreth 100 milionë euro, nga 560 sa ishin në vitin 2022. Megjithatë, me këtë ndarje janë shprehur të pakënaqur disa nga drejtuesit e komunave.

Për Projektligjin e buxhetit, ankesa kishte Asociacioni i Komunave të Kosovës, ku tha se në vitin 2020 komunat kanë pranuar 21.7% të mjeteve buxhetore nga buxheti. Në vitin 2021, 22.1%, kurse në vitin 2022 kjo ka rënë në 19.6. Ndërsa në vitin 2023, do të jetë 20.5%.

Lidhur me këtë projektligj, Qeveria është akuzuar nga Asociacioni i Komunave dhe partitë politike edhe sa i përket autonominë financiare të komunave, pasi është paraparë që mjetet e pashpenzuara nga viti paraprak të bëhen pjesë e Fondit të Kosovës./ksp/Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...