15.2 C
Pec
E martë, 16 Prill, 2024

Këshilli i Ambasadorëve Amerikanë: Shtetet e Bashkuara duhet të mbesin të angazhuara në Ballkanin Perëndimor

Këshilli i Ambasadorëve Amerikan ka lëshuar një raport gjithëpërfshirës pas një vizite fakt-mbledhëse në rajonet e Ballkanit të Shqipërisë, Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut.

Duke u shprehur në emër të këtij grupi të ambasadorëve jo të karrierës, Ambasadori Philip Hughes ka theksuar përparimin e jashtëzakonshëm të këtyre shteteve, por edhe vështirësitë që hasin për shkak të ndërhyrjeve politike fqinjësore dhe pengesave të brendshme.

Hughes për Zërin e Amerikës ka shprehur vlerësimin e tij për përparimin që kanë bërë Maqedonia e Veriut dhe Kosova që nga shpallja e pavarësisë dhe për rritjen e Shqipërisë pas rënies së regjimit të Enver Hoxhës.

Por ai ka vënë në dukje se pengesat për integrimin në Bashkimin Evropian për këto vende janë të dukshme, me theks të veçantë në situatat e brendshme të Shqipërisë ku korrupsioni, kriminaliteti dhe sfidat në qeverisje demokratike ngadalësojnë këtë proces.

Përveç kësaj, Hughes ka adresuar vendimin e marrë nga Shtetet e Bashkuara për të shpallur non-grata ish-Presidentin e Shqipërisë, Sali Berisha, duke tërhequr vëmendje tek pasojat që një vendim i tillë mund të sjellë, nëse aplikohet pa një proces transparent dhe pa qasje në dëshmiminë që mund të mbrojtë të akuzuarin.

Ai ka shtuar se ky vendim mund të jetë në kundërshtim me parimet e sistemit ligjor Amerikan që parashikon që individët të kenë mundësi për të u mbrojtur.

Raporti tërheq vëmendjen edhe tek nevoja për të vazhduar dialogun dhe praninë e vazhdueshme politike dhe ushtarake të SHBA-së në rajon – një pohim i mbështetur edhe nga vizita e tyre në Kampin Bondsteel, ku Hughes dëshmon profesionalizmin e ushtrisë Amerikane dhe ndikimin e saj pozitiv.

Hughes përfundon me një parashikim të rëndësisë strategjike të Ballkanit për Shtetet e Bashkuara, sidomos në kontekstin e krizës në Ukrainë dhe sfidave që mund të sjellë agresioni Rus.

Ai vë theksin tek domosdoshmëria e vëmendjes të vazhdueshme politike dhe mbështetjes ndaj përpjekjeve të rajonit për demokratizim dhe integrim Euro-Atlantik.

Intervistën e plotë mund ta lexoi KËTU.

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...