15.6 C
Pec
E premte, 12 Prill, 2024

Ky është drafti i statutit për Asociacionin që u është dërguar partive opozitare

Partitë opozitare në Kosovë kanë pranuar të premten se u është dorëzuar drafti i statutit të Asociaiconit i propozuar nga BE.

Mediat  kane siguruar dokumentin që partitë opozitare e kanë pranuar nga Bashkimi Evropian.
Sipas këtij dokumenti, Asociacioni duhet të funksionojë në bazë të këtyre pikave: Termat e listuara më poshtë të përdorura në këtë statujë kanë kuptimin e mëposhtëm: a) Republikës së Kosovës b) Republikës së Serbisë c) Asociacioni d) Autoritetet Qendrore: Presidenti, Asambleja, Qeveria dhe Auditori gjeneral i Kosovës e) Rregullat dhe ligjet ndërkombëtare, ligjet e aplikuara në Kosovë f) Gazeta Zyrtare e Kosovës g) Kushtetuta e Republikës së Kosovës h) Asambleja e Asociacionit të komunave me shumicë serbe “Në përputhje me ligjin në fuqi, Asociacioni do të veprojë si një forum për bashkëpunimin dhe koordinimin ndërkomunal përmes të cilit anëtarët e tij do të shqyrtojnë çështjet e interesave të tyre të përbashkëta, do të promovojnë, shpërndajnë dhe mbrojnë çështjet me interes të përbashkët dhe mbështesin ofrimin e publikut shërbimet brenda komunave anëtare.
“2. Asociacioni do të angazhohet në promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave dhe interesave të komunitetit serb të Kosovës në përputhje me Kapitullin II të Kushtetutës. Ky angazhim nuk do të zëvendësojë, përjashtojë, zëvendësojë ose zvogëlojë të drejtat dhe interesat e subjekteve të tjera juridike që përfaqësojnë komunitetin serb të Kosovës për të ndjekur të njëjtat qëllime.
3. Asociacioni do të koordinojë, lehtësojë dhe kryejë aktivitete kërkimore dhe zhvillimore. 4. Për të lehtësuar ushtrimin e këtyre kompetencave, organet e Asociacionit kanë të drejtë të miratojnë sa vijon: a) Rregulloret. b) Vendimet. c) Deklaratat, d) Rregulloren e Punës. e) Udhëzimet”, thuhet hnë këtë dokument të publikuar nga Ramadani. “1. Asociacioni përbëhet nga këto organe: a) Kuvendi. b) President dhe Zëvendës President. c) Bordi. d) Këshilli Këshilldhënës e) Administrata. f) Zyra e Ankesave.”, thuhet ndër të tjera në dokument.
Statuti i Asociacionit së pari duhet të marrë dritën e gjelbër nga Kushtetuta e Republikës së Kosovës në mënyrë që të fillojë implementimi i tij.
Komuna anëtare do t’i sigurojë Ministrisë së Pushtetit Lokal listën e delegatëve që përfaqësojnë komunën në seancën konstituive të Kuvendit të përzgjedhur në përputhje me nenin 26 të këtij Statuti.
Seanca konstituive e Asamblesë për themelimin e Asociacionit duhet të mblidhet jo më vonë se 45 ditë pas përfundimit të shqyrtimit nga Gjykatës Kushtetuese.
Asociacioni do të krijojë simbolet e veta zyrtare, të cilat mund të përbëhen nga një flamur dhe një stemë, në përputhje me ligjin në fuqi, duke përfshirë nenin 7.3 i Ligjit për Vetëqeverisjen Lokale.
Në përputhje me ligjin në fuqi, Asociacioni ka të drejtë të bashkëpunojë, brenda kompetencave të anëtarëve të vet, me komunat dhe institucionet, duke përfshirë edhe Qeverinë në Serbi.
Asociacioni do të menaxhojë institucionet arsimore dhe shëndetësore, të cilat janë financuar drejtpërdrejt nga Serbia, në përputhje me procedurat specifike të përcaktuara në këtë Statut dhe në përputhje me legjislacionin në fuqi./Njeshi&teve1/
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...