27.8 C
Pec
E enjte, 25 Korrik, 2024

Miliardat e BE-së për vendet e Ballkanit Perëndimor, ja kur pritet shpërndarja e parë e parave

Afati i fundit në të cilin shtetet e Ballkanit Perëndimor duhet t’i dorëzojnë në Komision Evropian Agjendat e Reformave në bazë të të cilave do të marrin përkrahje nga fondi i Planit të BE-së për rritje është 24 gushti dhe paratë e para pritet të shpërndahen në fund të këtij viti.

Ky afat vlen dhe duhet të zbatohet nga çdo vend që dëshiron të marrë fonde nga ky plan i Rritjes së BE-së.

Rregullorja e Bashkimit Evropian parashikon gjithsej 2 miliardë euro grante dhe 4 miliardë euro kredi nga viti 2024 deri në vitin 2027. Këto fonde do të shpërndahen në Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Kosovë, Mal të Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Serbi në raport me popullsinë e tyre dhe madhësia e ekonomisë së tyre.

Sipas Rregullores, pas dorëzimit të Agjendës së Reformës, një përfitues mund të kërkojë lirimin e një parafinancimi deri në 7% të shumës totale të parashikuar nga Lehtësia. Pas kësaj, fondet do të lirohen dy herë në vit, nëse plotësohen kushtet e pagesës. Ekspertët, megjithatë, nuk janë të sigurt se sa rreptësisht do të vlerësohet përmbushja e këtyre kushteve.

Komisioni Evropian ka konfirmuar për EWB se si kërkesat për lirimin e parafinancimit ashtu edhe kërkesat për lirimin e kësteve të para priten pas miratimit të Agjendave të Reformës.

Numri dy i qeverisë, Besnik Bislimi, më 30 maj ka njoftuar se Kosova ka dërguar në Komision Evropian draftin e narrativit të agjendës së reformave mbi Planin e Rritjes/Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...