20 C
Pec
E martë, 30 Maj, 2023

Pas ankesës së Spanjës, anulohet vendimi për lejimin e pjesëmarrjes së Kosovës në BEREC

Pas një ankese që ka prashtruar Spanja, Gjykata e Drejtësisë së Bashkimit Evropian ka anuluar vendimin e Komisionit për lejimin e pjesëmarrjes e Kosovës në Organin e Rregullatorëve Evropianë të Komunikimeve elektronike.

Gjykata e Drejtësisë së Bashkimit Evropian  ka theksuar se anulimi i këtij vendimi nuk ka lidhje me faktin se Kosova nuk njihet si shtet sovran nga BE-ja, njofton Klan Kosova.

Reagimet për pjesëmarrjen e Kosovës në këtë organ evropian kishin nisur në mars të vitit 2019, kur Komisioni Evropian kishte autorizuar disa vende të Ballkanit – përfshirë Kosovën – të marrin pjesë në detyrat e bashkëpunimit ndërmjet autoriteteve rregullatore kombëtare dhe BEREC.

Në të njëjtin vit, Spanja ka paraqitur ankesë në Gjykatën e Bashkimit Evropian për ta anuluar vendimin në fjalë. Kjo ankesë ishte hedhur poshtë nga Gjykata e Drejtësisë së BE-së.

Më pas, Spanja është ankuar edhe në Apelin e Gjykatës së Drejtësisë të BE-së dhe e ka fituar tashmë lëndën.

“Gjykata anulon vendimin e Komisionit që lejon Kosovën të marrë pjesë në Trupin e Rregullatorëve Evropianë për Komunikimet Elektronike”, shkruan në njoftimin pwr shtyp tw kësaj gjykate.

Sipas gjykatës, ky anulim nuk ka lidhje me faktin se Kosova nuk njihet si shtet sovran nga Bashkimi Evropian dhe nga disa shtete anëtare.

“Midis 2001 dhe 2015, Bashkimi Evropian nënshkroi marrëveshje stabilizimi dhe asocimi me gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor, përfshirë Kosovën, një kandidate potenciale për anëtarësim në BE. Në dhe pas vitit 2018, Komisioni ndërmori veprime për të zhvilluar shoqërinë digjitale dhe për të harmonizuar legjislacionin e këtyre vendeve me legjislacionin e BE-së. Një veprim i tillë ishte inkorporimi i Ballkanit Perëndimor në organet rregullatore të tilla si BEREC”.

“Në mars 2019, Komisioni miratoi gjashtë vendime në lidhje me pjesëmarrjen e NRA-ve të këtyre vendeve në BEREC. Në veçanti, i mundësoi Kosovës të marrë pjesë në Bordin e Rregullatorëve dhe të punojë në grupet e BEREC dhe në bordin drejtues të Zyrës BEREC”.

Në qershor 2019, Spanja ngriti një padi për anulimin e këtij vendimi përpara Gjykatës së Përgjithshme të Bashkimi Evropian. Kjo padi u hodh poshtë me vendimin e 23 shtatorit 2020. Spanja paraqiti një ankesë në apel kundër atij vendimi në nëntor 2020.

“Spanja kishte pretenduar përpara Gjykatës së Përgjithshme se vendimi i Komisionit shkel dispozitën aktuale të rregullores BEREC që lidhet me bashkëpunimin e BEREC me organet e BE-së, vendet e treta dhe ndërkombëtare organizatat, sepse Kosova nuk është ‘vend i tretë’ sipas kuptimit të kësaj dispozite.

Gjykata e Përgjithshme u shpreh se koncepti i “vendit të tretë” në kuptimin e kësaj dispozite nuk është i njëjtë me atë të “shtetit të tretë”, por ka një shtrirje më të gjerë që shkon përtej vetëm shteteve sovrane. Gjykata e Drejtësisë vlerëson se Gjykata e Përgjithshme bëri një gabim ligjor në këtë pikë. Versionet e ndryshme të gjuhëve të Traktateve të BE-së dhe FEU-së nuk mbështesin përfundimin se ka një ndryshim në kuptim midis “vendit të tretë” dhe “Shteti i tretë”. Për më tepër, në disa versione gjuhësore të atyre Traktateve dhe të rregullores, vetëm fjalët “Shteti i tretë” përdoren.

Megjithatë, për të mos rrezikuar pjesëmarrjen e Kosovës në BEREC, Gjykata e Drejtësisë vendos që efektet e vendimit të Komisionit do të ruhen deri në hyrjen në fuqi një marrëveshjeje të re të lidhur ndërmjet BEREC-it, Zyrës së BEREC-it dhe AKR-së së Kosovës. Efektet e atij vendimi megjithatë, nuk mund të mbahet përtej një periudhe të arsyeshme prej gjashtë muajsh nga data e sotme./Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...