32.1 C
Pec
E premte, 21 Qershor, 2024

Punë në Gjermani: Dy ndryshime me interes për emigrantët nga 1 qershoriPunë në Gjermani: Dy ndryshime me interes për emigrantët nga 1 qershori

Qeveria gjermane modernizoi vitin e kaluar ligjin e migracionit duke lehtësuar rregullat për ardhjen e fuqisë punëtore në Gjermani. Nga 1 Qershori dy rregulla të rëndësishme edhe për Ballkanin hyjnë më në fund në fuqi.

Ligjet e reja që lehtësojnë ardhjen e fuqisë së kualifikuar punëtore në Gjermani, kancelari gjerman, Olaf Scholz i quajti në Bundestag vitin e kaluar “hap tjetër për modernizimin e Gjermanisë, hap tjetër për të siguruar rritjen ekonomike edhe për të ardhmen, dhe një hap tjetër që tejkalon paralizën e disa dekadave.”

Pas miratimit të ligjeve në Bundestag më në fund hyjnë në fuqi më 1 Qershor dy ndryshime ligjore që u miratuan në Gjermani vitin e kaluar.

Kontigjenti nga Ballkani Perëndimor që vjen me rregullore të lehtësuara në Gjermani dyfishohet.

Nga 1 Qershori 2024 zgjerohet Rregullorja e Ballkanit Perëndimor. Kjo rregullore që u fut para disa vitesh për të lehtësuar ardhjen e fuqisë punëtore nga vendet e Ballkanit Perëndimor. Shqipëria, Kosova, Bosnje-Hercegovina, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Serbia për në Gjermani do të zgjerohet tani nga 25.000 në 50.000 vetë në vit.

Më 1 Qershor po ashtu hyn në fuqi Karta e Shanseve

Me këtë kartë të huajt nga vendet jo anëtare të BE kanë mundësi të udhëtojnë në Gjermani për të kërkuar punë, edhe pa pasur kontratë pune. Për marrjen e Kartës së Shanseve duhen mbledhur pikë: ka disa  kriteret për marrjen e pikëve, aty llogaritet njohja bazë e gjuhës gjermane apo njohja e mirë e gjuhës angleze, kualifikimet, përvoja profesionale, të paktën dy vjet apo një shkollim i lartë profesional në vendin origjinë. Për arritje të tjera të veçanta, kandidatët marrin pikë të tjera – Kush arrin 6 pikë merr lejen e qëndrimit në Gjermani për 1 vit, nëse e siguron vetë jetesën.

Karta e Mundësisë u mundëson shtetasve nga vende jashtë BE që të vijnë në Gjermani për një vit për të kërkuar punë.

Nëse keni menduar të zhvendoseni në Gjermani, kjo leje e re e punës mund të jetë për ju.

Gjermania po kërkon punëtorë më të kualifikuar dhe ka prezantuar një mënyrë të re për shtetasit e huaj të kualifikuar për të lëvizur në vend.

E quajtur “Oportunity Card”, ajo u mundëson shtetasve nga vende jo të BE-së të vijnë në Gjermani për një vit për të kërkuar një punë.

Ja kush kualifikohet dhe si funksionon karta.

Ka një mënyrë të re që punëtorët e huaj të lëvizin në Gjermani

Ideja për “Chancenkarte” e cila përkthehet si Karta e Mundësisë, u shfaq për herë të parë në vitin 2022 si një mënyrë për ta bërë më të lehtë për punëtorët e huaj gjetjen e punësimit në Gjermani.

Tani ajo fillon më 1 qershor 2024, kur vendi kërkon të forcojë furnizimin e tij të pakët me punëtorë të rinj dhe të kualifikuar.

Gjermania kërkon rreth 400,000 punonjës të rinj të kualifikuar në vit për të mbuluar mungesën, veçanërisht në fushat e inxhinierisë, IT dhe kujdesit shëndetësor.

Leja e re e punës në Gjermani ju lejon të kërkoni punë për një vit.

Karta e Mundësisë vepron si një vizë ose leje pune e përkohshme, duke i lejuar qytetarët jo-BE të jetojnë në vend deri në një vit.

Gjatë kësaj periudhe, mbajtësit e kartës lejohen të kryejnë punë me kohë të pjesshme që arrijnë jo më shumë se 20 orë në javë ose të ndërmarrin përvoja pune provë që zgjasin dy javë.

Qëllimi është të lehtësohet për punëtorët e kualifikuar që të gjejnë punë të përshtatshme dhe për kompanitë që kanë nevojë për punonjës të gjejnë punëtorë të huaj për të plotësuar rolet.

Nëse një mbajtës i kartës dëshiron të kalojë në një punë me kohë të plotë, ai mund të aplikojë për qëndrim afatgjatë – një proces i lehtësuar sepse aplikanti tashmë ka një ofertë pune.

Kush ka të drejtë për Kartën e Mundësisë së Gjermanisë?

Nëse dëshironi të aplikoni për “Chancenkarte”, ju duhet të keni përfunduar të paktën dy vjet trajnim profesional ose të keni një diplomë universitare nga vendi juaj i origjinës që lidhet me rolin tuaj të dëshiruar.

Aplikantët gjithashtu duhet të jenë kompetent në gjermanisht ose anglisht.

Të interesuarit duhet të dëshmojnë se kanë fondet ose pagën nga një kontratë pune me kohë të pjesshme për të mbuluar qëndrimin e tyre në Gjermani për një vit – pak më shumë se 12,000 €.

Kandidatët renditen duke përdorur një sistem pikësh me minimumin e kërkesës gjashtë pikë.

Ka katër pikë në dispozicion për të pasur një kualifikim profesional të njohur në Gjermani ose për të pasur leje për të ushtruar një profesion të rregulluar si mësues, infermier ose inxhinier.

Tre pikë u jepen aplikantëve me pesë vjet përvojë profesionale në fushën e tyre të përfunduar brenda shtatë viteve të fundit ose aftësi të gjuhës gjermane në nivelin B2 sipas Kornizës së Përbashkët Evropiane të Referencës për Gjuhët (CEFR).

Dy vjet përvojë profesionale me formim profesional të mëparshëm brenda pesë viteve të fundit, të qenit nën moshën 35 vjeç në momentin e aplikimit dhe posedimi i një certifikate B1 për gjermanisht, fiton secili nga dy pikë.

Një pikë jepet për: të qenit nën 40 vjeç në momentin e aplikimit; të ketë qëndruar më parë në Gjermani për të paktën gjashtë muaj (përjashtuar për qëllime turistike); Njohuri të gjuhës angleze dhe A2 gjermane C1; duke u trajnuar në një profesion ku ka mungesë të punëtorëve në Gjermani; dhe aplikimi së bashku me bashkëshortin.

Të interesuarit mund të aplikojnë për Kartën e Mundësisë në Konsullatën Gjermane në vendin e tyre të Zyrës së Regjistrimit të të Huajve në Gjermani/Njeshi&DW/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...