3.2 C
Pec
E enjte, 30 Mars, 2023

Si do të prekë kosovarët, rritja e faturave të rrymës prej 14%

Zyra e Rregullatorit të Energjisë (ZRrE) ka bërë një njoftim se nga data 1 prill, mund të ketë shtrenjtim të çmimeve të energjisë elektrike në Kosovë. Kryesuesi i ZRrE-së, Ymer Fejzullahu, ka deklaruar se plani aktual është që të ketë një rritje prej rreth 14 për qind. Si do të prekë kjo rritje faturat e qytetarëve?

Nëse rritja e çmimit të tarifave ndodh, duke marrë parasysh situatën aktuale të krizës ekonomike në Kosovë, një rritje prej 14 për qind e faturave të energjisë është pothuajse e barabartë me inflacionin aktuale në vend.

Në fillim, të shohim tarifat aktuale të energjisë elektrike. Deri në 800 kW, tarifa e shtrenjtë është 6,75 cent dhe tarifa e ulët është 2,89 cent për kilovat. Nëse kaloni 800 kW, tarifa e shtrenjtë ndryshon në 12,52 cent dhe tarifa e ulët ndryshon në 5,90 cent për kilovat.

Nëse keni një konsum prej 1000 kW në muaj, ju do të paguani 19,44 euro + 8,32 euro për 800 kW të para dhe 12,52 euro + 5,90 euro për 200 kW të fundit mbi 800 kW, që përbën një total prej 46,18 euro.

Nëse tarifat e energjisë elektrike rriten me 14%, atëherë tarifa e shtrenjtë do të jetë 7,69 cent për kilovat deri në 800 kW dhe 14,27 cent për kilovat mbi 800 kW. Tarifa e ulët do të jetë 3,29 cent për kilovat deri në 800 kW dhe 6,72 cent për kilovat mbi 800 kW.

Në këtë rast, një konsum prej 1000 kW në muaj do të kushtojë 22,14 euro + 9,47 euro për 800 kW të para dhe 14,27 euro + 6,72 euro për 200 kW të kaluara mbi 800 kW, që përbën një total prej 52,60 euro.

Një shtëpi e cila konsumon vetëm 800 kW në muaj, do të paguajë rreth 31,61 euro në vend të 27,76 euro, nëse tarifat rriten me 14%. Nëse konsumi i energjisë elektrike tejkalojnë 800 kW, atëherë fatura do të jetë 42,99 euro në vend të 38,08 euro.

Nëse një familje shpenzon 1000 kW në muaj, atëherë fatura do të jetë 52,60 euro në vend të 46,18 euro. Kjo do të thotë që fatura do të rritet për 6,42 euro nëse shpenzimet e energjisë elektrike janë 1000 kW.

Kjo llogaritje është bërë duke marrë parasysh se konsumi i energjisë elektrike është 50% me tarifën më të lirë dhe 50% me tarifën më të shtrenjtë. Nëse konsumi i energjisë elektrike të një shtëpie është më i lartë, atëherë shpenzimet do të jenë më të larta.

Kujtojmë se kryesuesi i ZRrE-së ka bërë të ditur se vendimi përfundimtar do të merret pasi të shqyrtohen komentet nga institucionet relevante. Kjo do të thotë se ekziston mundësia që rritja e çmimit të mos bëhet efektive nëse ka komente të arsyeshme kundër saj.

Për momentin, mbetet për të parë se si do të veprohet nga institucionet e përfshira dhe nëse rritja e çmimit të energjisë do të jetë e nevojshme dhe e arsyeshme në këtë kohë të vështirë ekonomike për Kosovën./Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...