-0.1 C
Pec
E shtunë, 4 Shkurt, 2023

Si të rrisni fëmijë të fortë emocionalisht

Të qenit i fortë mendërisht ka qenë në prapavijë në shoqërinë tonë për mjaft kohë. Njerëzit mendonin se ishte më mirë të ishe i fortë fizikisht në vend të të fortë mendërisht. Megjithatë, në ditët e sotme po tregon se sa e rëndësishme është të kesh forcë mendore, veçanërisht për fëmijët.

Hiqeni qafe mentalitetin e viktimës

Kur fëmija juaj dështon, dhe ai do të dështojë përfundimisht, nuk është fundi i botës. Mësojini se dështimi është pjesë e jetës së tyre dhe si ta kapërcejnë atë.Mos i lini të ndihen sikur janë viktimë në ato skenarë. Mos luani një rol në festën e tyre të keqardhjes. Në vend të kësaj, ndihmojini ata të shohin pozitiven në gjithçka.

Fuqia përmes fajit

Si prind do të ndiheni në faj. Megjithatë, mos lejoni që faji juaj të kontrollojë veprimet tuaja, sepse fëmija juaj po shikon. Nëse ju shohin se jeni në përputhje me gjithçka për të cilën ndiheni fajtorë, ata do të bëjnë të njëjtën gjë.Mësojini fëmijët tuaj se edhe pse mund të ndiheni fajtorë, mund të zgjidhni të merrni vendime të mençura dhe të mira.

Mos e lejoni frikën

Kjo është e ngjashme me atë të mësipërme pasi nuk dëshironi t’i mësoni fëmijët tuaj të dorëzohen ndaj emocioneve negative, veçanërisht frikës. Ndërsa është krejtësisht normale të kesh frikë, ne duhet t’i mësojmë fëmijët tanë se nuk duhet të bëjnë zgjedhje nga frika.Mësojini se mënyra më e mirë për të kapërcyer frikën e tyre është ta trajtojnë atë menjëherë. Vazhdoni të krijoni besim në vend që të veproni nga frika.

Tregojuni atyre botën

Ndërsa fëmijët tuaj janë e gjithë bota jonë, ata nuk mund ta besojnë plotësisht këtë. Ne duhet t’u tregojmë atyre se ekziston një botë e tërë atje dhe ata nuk janë qendra e universit.

Hierarkia familjare

Ju duhet t’u tregoni atyre se ata nuk janë në kontroll të gjithçkaje që ndodh në familje. Ndërsa është e rëndësishme që ata të bëjnë zgjedhje për ngjarje më të vogla, ne nuk mund t’i lejojmë ata të diktojnë çdo zgjedhje në familje.

Mos prit perfeksion

Askush nuk do të jetë kurrë perfekt në këtë jetë, mësojini këtë fëmijës tuaj. Mos prisni që ata të mos dështojnë kurrë ose të marrin A-të e drejta pasi kjo vetëm do t’i dëmtojë ata në të ardhmen.Mësojini të mësojnë nga gabimet e tyre dhe të rikthehen kur bien.

Mësojuni të menduarit realist

Ndonjëherë fëmijët mund të ndiejnë keqardhje për gjëra të tilla si performanca në shkollë, sportet, etj… Ne si prindër priremi të japim fjalët tona inkurajuese, por duhet të flasim me fëmijët tanë se si mendimet nuk janë gjithmonë të vërteta. Ndonjëherë është e rëndësishme të zhvendosim mendimet tona në drejtime të tjera të të menduarit pozitiv./Njeshi&kitchenfun/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...