29.6 C
Pec
E martë, 23 Korrik, 2024

Tri projektligje nesër në Kuvend, Bashkimi Evropian i zhgënjyer që u injoruan rekomandimet

Bashkimi Evropian ka shprehur zhgënjimin për tre projektligje që janë planifikuar për leximin e dytë në Kuvendin e Kosovës të enjten, duke deklaruar se draftet nuk kanë përfshirë rekomandimet që synojnë përputhjen e tyre me standardet evropiane dhe praktikat më të mira.

Bëhet fjalë për projektligjin për Zyrtarët Publikë, Komisionin e Pavarur për Media dhe atë për Këshillin Prokurorial.

BE-ja theksoi se Komisioni për Administratë Publike, Qeverisje Lokale, Media dhe Zhvillim Rural nuk ka marrë parasysh këshillat e gjera të ofruara nga BE-ja gjatë procesit të hartimit.

Udhëzimet e BE-së theksonin përputhjen e ligjit me parimet e meritës, të mbështetura nga një opinion i veçantë i Komisionit të BE-së. Çështje kyçe, si ndikimi në pozicionet menaxheriale dhe procedurat e rekrutimit, promovimit dhe performancës në shërbimin civil, mbeten të paadresuara.

Projektligji ruan dispozitën kontroverse ‘viti zero’, që kërkon që shërbimi civil aktual dhe zyrtarët publikë në menaxhimin e ulët dhe të mesëm të fillojnë mandatin e parë të shërbimit të tyre, duke kundërshtuar një vendim të Gjykatës Kushtetuese të vitit 2023. BE-ja paralajmëron se kjo dispozitë rrezikon profesionalizimin dhe stabilitetin e shërbimit civil.

BE-ja gjithashtu ngriti shqetësime për Projektligjin mbi Komisionin e Pavarur të Mediave, duke vënë në dukje se nuk reflekton shumicën e rekomandimeve nga një Opinion Ligjor i Këshillit të Evropës. Këto rekomandime adresojnë çështje kritike, përfshirë kompetencat dhe financimin e Komisionit, procedurat e zgjedhjes dhe afatet e shërbimit për anëtarët e tij, dhe proporcionalitetin e sanksioneve. Ndërsa pranojnë disa ndryshime të rëndësishme në rregullimin e medias, BE-ja theksoi nevojën për rishikime të mëtejshme për të përmirësuar qartësinë ligjore dhe përputhjen me standardet e BE-së dhe Këshillit të Evropës.

Në lidhje me Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Këshillin Prokurorial të Kosovës, BE-ja shprehu keqardhje që Kosova nuk ka kërkuar një opinion të mëtejshëm nga Komisioni i Venecias, pavarësisht ndryshimeve të rëndësishme që parashikojnë një strukturë të re institucionale për emërimin e anëtarëve jo-profesionistë, përfshirë Komisionin e Parazgjedhjes. BE-ja përsëriti rekomandimin e saj të fortë për të rikonsultuar Komisionin e Venecias dhe shprehu shqetësim se këshillat e saj për rritjen e pluralizmit dhe pavarësisë së Komisionit të Parazgjedhjes janë injoruar.

BE-ja theksoi se këto projektligje janë thelbësore për rrugën e Kosovës drejt anëtarësimit në BE. Përputhshmëria me standardet evropiane do të jetë vendimtare në vlerësimin e përparimit nga Komisioni i BE-së në raportin e zgjerimit. BE-ja apeloi Kuvendin që të rishqyrtojë edhe një herë ndryshimet e propozuara për të siguruar që këto projektligje të përputhen me standardet e BE-së dhe evropiane duke adresuar komentet dhe rekomandimet e mëparshme. Ligjet e drejta dhe të drejta, të përputhura me standardet evropiane dhe ndërkombëtare, janë thelbësore për mbajtjen e sundimit të ligjit në shoqëritë demokratike dhe për sigurinë dhe mbrojtjen e qytetarëve, deklaroi BE-ja. /Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...