-7.8 C
Pec
E martë, 7 Shkurt, 2023

Varësia nga telefonat inteligjentë sjell një mirëqenie të keqe psikologjike

Shumica e njerëzve që jetojnë në vendet e industrializuara kanë telefona inteligjentë. Frika nga të qenit pa telefonat inteligjentë njihet si “nomofobia” dhe është kthyer në një problem social. Studimet tregojnë se njerëzit që kanë varësi nga smartphone priren të raportojnë më shumë vetmi dhe të përjetojnë deficite të vetërregullimit.

Në studim morën pjesë 111 pjesëmarrës, nga mosha 18 deri në 65 vjeç. Njëzet e tetë për qind e pjesëmarrësve ishin studentë universiteti dhe 78% ishin punëtorë. Të dhënat e telefonit të secilit pjesëmarrës u morën përmes “Social Stats App” i cili ofron informacione rreth përdorimit të TikTok, Facebook, Instagram dhe WhatsApp.

Shkalla e varësisë nga telefonat inteligjentë – Versioni i shkurtër (SAS-SV) u përdor për të përcaktuar rrezikun dhe ashpërsinë e varësisë nga smartfonët e secilit pjesëmarrës. Pjesëmarrësit iu përgjigjën gjithashtu artikujve në versionin e shkurtër të Indeksit të Mirëqenies së Përgjithshme Psikologjike,

Ky studim përbëhej nga tre faza: një fazë para-testimi, një fazë eksperimentale dhe një fazë pas testimit. Për fazën e para-testimit, ekspertët vlerësuan përdorimin bazë të secilit pjesëmarrës të smartfonit të tyre . Për fazën eksperimentale, pjesëmarrësit u udhëzuan të kufizojnë përdorimin e smartfonit të tyre në një orë në ditë për tre ditë rresht. Për fazën e post-testit, pjesëmarrësit u lejuan të përdorin smartfonët e tyre sipas dëshirës për shtatë ditë rresht.

Një ditë para dhe pas fazës eksperimentale, pjesëmarrësit u vlerësuan në kujtesën e punës, vëmendjen, kontrollin ekzekutiv, kohën e reagimit dëgjimor, kohën e reagimit vizual, aftësinë për të penguar reagimin motorik dhe frenimin e sjelljes.

Rezultatet tregojnë se pjesëmarrësit që kishin nivele më të larta të varësisë nga smartfonët kishin një përqindje më të lartë mospërputhjeje. Pjesëmarrësit me nivele më të larta të varësisë nga smartfonët shpenzuan më shumë kohë duke përdorur telefonat e tyre në të tre fazat, edhe kur u udhëzuan të kufizonin përdorimin e tyre të smartfonit gjatë fazës eksperimentale.

Nuk kishte dallime domethënëse në performancën për këto masa për secilin pjesëmarrës midis fazës para-test dhe fazës pas-testit. Së fundmi, pjesëmarrësit me nivele më të larta të varësisë nga smartfonët shënuan më pak në Indeksin e Mirëqenies së Përgjithshme Psikologjike

Ekspertët argumentojnë se gjetjet e tyre tregojnë se njerëzit me nivele të larta të varësisë nga smartfonët shfaqin më pak vetëkontroll. Vetërregullimi i dobët mund të ketë pasoja negative në jetën e përditshme të njerëzve, të tilla si mangësi në detyrat njohëse dhe kohë më të ngadalta të reagimit. Studiuesit thonë gjithashtu se njerëzit me nivele më të ulëta të varësisë nga smartfonët kanë një perceptim më të mirë të mirëqenies së tyre të përgjithshme dhe cilësisë së jetës, duke pasur parasysh që këta pjesëmarrës shfaqnin më pak sjellje zvarritëse dhe më pak frikë nga përjashtimi./Njeshi/

- Advertisment -

Të fundit

Radio 1 – Live Radio 1 – Live
LIVE OFFLINE
track image
Loading...